Z WIZYTĄ W PIEKARNI
16 grudnia w ramach zajęć Szkolnego Ośrodka Kariery uczniowie klas IIIa oraz III c i d naszego gimnazjum udali się na krótką wycieczkę do miejscowej piekarni.
Pracownik piekarni w ciekawy sposób przekazał nam wiele informacji dotyczących pracy piekarza. Na miejscu mogliśmy również dowiedzieć się jakie składniki potrzebne są do produkcji chleba oraz poznać i obserwować etapy jego powstawania od momentu wsypania mąki, zakwasu i soli do mechanicznego mieszadła, poprzez ręczne ważenie i formowanie bochenków, garowanie a następnie wkładanie do pieca i wypiekanie.
Pieczywo wypiekane jest tutaj metodą tradycyjną na naturalnym zakwasie. Nie zawiera konserwantów i sztucznych barwników. Do chleba dodawane są różne rodzaju ziarna. W ofercie piekarni znajduje się m. in. chleb pszenny, razowy, orkiszowy oraz pieczywo słodkie: bułeczki, drożdżówki, rogaliki, pączki. W trakcie zwiedzania pan piekarz odpowiadał na pytania uczniów a na zakończenie zrobiliśmy razem pamiątkowe zdjęcie.
Serdecznie dziękujemy prezes GS „Samopomoc Chłopska” – pani Helenie Borychowskiej oraz wszystkim pracownikom piekarni za życzliwość i pozytywne ustosunkowanie się do naszych potrzeb związanych z realizacją projektu, okazaną gościnność i bardzo miłą atmosferę.
Było to już kolejne spotkanie zapoznające uczestników zajęć SzOK z wybranym zawodem, tym razem zawodem piekarza.
A. Utykańska